Tuija Hälvä

johtava konsultti

tuija.halva@project-it.fi

050 563 6783

Töissä Project-IT:ssä

Tuija Hälvä aloitti Project-IT:n johtavana konsulttina helmikuussa 2017. Projektipäällikön työssä palkitsevinta on työtehtävien monipuolisuus. ”On hienoa, kun valmistelujen jälkeen saa paketin kasaan ja asiat lähtevät rullaamaan kohti tavoitetta”, Tuija Hälvä sanoo.

Onnistuneen projektin salaisuus piilee Tuijan mukaan projektin alkuvaiheessa. ”Tärkeintä on sopia selkeästi, mitä tehdään, ja kenellä on vastuu mistäkin. Tekovaiheessa olennaista on suunnitelman noudattaminen ja muutoshallinta. Kommunikaation osuutta ei voi liikaa korostaa. Myös kustannusten seuranta on tärkeää varsinkin, kun projektia toimitetaan asiakkaalle kiinteähintaisena.”

Tuija Hälvä on ollut mukana erilaisissa projekteissa monissa eri projektinhallinnan tehtävissä vuodesta 1999 lähtien. ”Ennen Project-IT:tä olen työskennellyt projektitiimeissä joko toteuttajana tai päällikkönä yhteensä 18 vuotta. Ura alkoi mobiiliverkko- ja tietoliikennealalla, jossa toimin ohjelmistokehittäjänä ja testaajana ja lopulta projektipäällikkönä. Tekeminen oli monipuolista ja vaihtelevaa ja tiesin heti projektityöskentelyn sopivan luonteelleni. Uuden oppiminen ja oma kehittyminen ovat tulleet luontevasti tehtävien vaihtumisen myötä. Toki on kiva olla tutussa tehtävässä omalla mukavuusalueella, mutta innostun aina myös uudesta. Uudessa tehtävässä ja projektissa on aina aluksi paljon selvitettävää, mutta se pitää minut energisenä ja mieleni virkeänä”, Tuija Hälvä kertoo.

Pitkä työura painottuu sovelluskehitysprojekteihin, joissa parasta on ollut hyvä yhteistyö. ”Sain toimia tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa ja mietimme yhdessä kehityskohtia. Tiiviin yhteistyön ansiosta asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen oli helpompaa. Koko tiimi oli sitoutunut tekemiseen ja edistämään projektia omalta osaltaan. Samaa tekemisen meininkiä haen Project-IT:n asiakkuuksista.”

Sovelluskehitysprojektien lisäksi Tuija on vetänyt selvitystöitä, integraatio-, migraatio-, versionnosto- ja käyttöönottoprojekteja. Toimitusprojektien lisäksi hän on toiminut asiakkaalla projektipäällikkökonsulttina. ”Asiakkaan projektipäällikkönä valvoin useiden alihankkijoiden tekemisiä. Huolehdin kokonaisuudesta ja miten yrityksen bisnestarpeet siinä huomioidaan. Alihankkijat työskentelivät omissa tiloissaan ja tapasimme vain tarpeen mukaan, jolloin kommunikaation merkitys korostui. Vain säännöllisen ja selkeän kommunikoinnin ansiosta kaikki pysyvät kartalla, missä vaiheessa projekti on nyt ja mitä täytyy tehdä seuraavaksi.”

Tuijan parhaat aseet tiukassa tilanteessa ovat sisäsyntyinen positiivisuus ja asiassa pysyminen. ”Kun tehtävät on jäsennelty ja priorisoitu selkeästi, on sillä rauhoittava vaikutus tekemiseen. Kaikkien projektiin osallistuvien on tiedettävä, mitä kohti mennään ja miten tavoitteet saavutetaan. Vaikka asiat joskus menevät väkisinkin pieleen, kaikesta selvitään avoimella kommunikoinnilla. Virheet on hyväksyttävä ja niiden havaitsemisen jälkeen selvitetään muutostarpeet ja miten tilanteesta päästään eteenpäin.”

Tuija on saanut palautetta kyvystään keskittyä siihen, mitä täytyy tehdä seuraavaksi. ”Tavoitteellinen projektityö on minulle luontaista. Syyttelyllä ei pääse eteenpäin, vaan selkeällä tavoitteella ja hyvällä yhteistyöllä päästään parhaan tulokseen. En provosoidu tai hermostu ihmisten kommenteista. Pitkällä pinnalla pärjää monessa tilanteessa.”

Projektitaiturin on Tuijan mukaan oltava yhteystyökykyinen ja oma-aloitteinen ongelman ratkaisija. Myös kommunikaatio ja selkeä ulosanti ovat tärkeitä. Tuija Hälvä on monipuolisesti kurssitettu projektipäällikkö ja häneltä löytyy esimerkiksi IPMA-, ITIL-, PRINCE- ja scrum masterin sertifikaatit. Oman alan opuksien lisäksi Tuija lukee projektipäällikön työtä tukevaa kirjallisuutta.

Omalla ajalla

Tuija Hälvän vapaa-aika kuluu perheen, ystävien ja usein myös liikunnan parissa. Liikunnan merkitys on ollut Tuijalle aina suuri. ”Kuntoilun avulla työn ja vapaa-ajan tasapaino pysyy kuosissa. Kokeilen rohkeasti uusia lajeja ja olen helposti yllytettävissä kehittämään itseäni. Viimeiset kaksi vuotta harrastin kamppailulajeja. Se oli jo oman mukavuusalueen ulkopuolella harrastamista, mutta toisaalta sekä fyysisesti että henkisesti erittäin kehittävää. Minulla on vahva tanssitausta ja se on minulle yhä rakkain liikuntamuoto. Tanssin pariin vereni vetää yhä ja tarkoituksenani onkin viritellä tanssiharrastusta taas käyntiin.”

Myös lasten kanssa touhuaminen vie ajatukset pois työkuvioista. ”Ulkoilemme lasten kanssa luonnossa, joka on minulle paras paikka rentoutumiseen. Myös matkailu on tärkeää, mutta siihen ei lapsiperhearjessa ole niin paljon aikaa, kuin toivoisin. Vielä koittaa sekin päivä, kun jälleen pääsen hyppäämään mereen sukelluslaitteiden kanssa”, Tuija Hälvä haaveilee.

Kokemusta projektijohtamisesta

14

vuotta

Kun tehtävät on jäsennelty ja priorisoitu selkeästi, on sillä rauhoittava vaikutus tekemiseen.

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.