Ossi Wathén

Johtava konsultti

ossi.wathen@project-it.fi

040 484 6613

Töissä Project-IT:ssä

Ossi Wathén aloitti Project-IT:n johtavana konsulttina maaliskuussa 2019. Miehen kiinnostus ja kyvyt ovat viitoittaneet hänen tietään IT-alalle lapsuudesta lähtien.

”Commodore kuusnelkulla aloittelin, myöhemmin siirryin PC-maailmaan. Pelaamisen myötä ohjelmointi alkoi kiinnostaa enemmänkin, joten lähdin opiskelemaan IT-alaa Lappeenrantaan”, Wathén kuvailee uransa lähtökohtia.

Vuodet opintojen parissa johtivat pariinkin tutkintoon, sillä Ossi Wathén on tietoliikennetekniikan diplomi-insinööri ja rahoitusalan kauppatieteiden maisteri. Työt johdattivat Ossin nopeasti hänelle luonteviin tehtäviin projektijohtamisen pariin.

”Ensimmäinen projektini liittyi ohjelmointiin. Symbian OS -käyttöjärjestelmälle tehtiin esimerkkiohjelmia, joilla ohjelmoijat pystyivät kännykällä testaamaan, miten rajapinnat toimivat. Aika pienimuotoisesta tekemisestä projektipäällikköurani on siis startannut”, Wathén muistelee.

Wathén ei kaihda vaikeitakaan projekteja, vaan on pikemminkin niiden ansiosta oppinut pitämään työstään vuosi vuodelta enemmän.

”On palkitsevaa saada jotain näkyvää aikaiseksi. Ajattelen aina projektia hyötytavoitteiden kautta: kuinka montaa ihmistä tämä hyödyttää, miten monen elämää parantaa, säästetäänkö jonkun rahaa ja millaisia muita hyötyjä lopputuloksella voidaan saavuttaa. Viime vuosina olen nauttinut erityisesti tilanteista, jolloin tiimin jäsenen päässä syttyy lamppu, ja hän kehittyy omassa roolissaan. Näiden hetkien todistaminen on aina mahtava kokemus. Ja aina on yhtä hienoa selvitä kimpassa eteenpäin haastavasta, vaikeasta tai jopa kaoottisesta tilanteesta”, Ossi Wathén kuvailee.

Uraan on kuulunut erilaisia työtehtäviä projektien parissa muun muassa ohjelmistotuotekehityksen parissa. Edelliset yhdeksän vuotta Wathén työskenteli Fortumilla projektijohtajana ja monipuolisissa IT-tehtävissä. Työkaluikseen hän luettelee muun muassa ITILin ja prosessien systemaattiseen ja tuloshakuiseen kehittämiseen tarkoitetun Lean Six Sigman.

”Kaikenlaista on tullut tehtyä: prosessikehitystä, datawarehouseja, business intelligenceä ja ainakin kymmenen integraatiota. Olen toiminut tarpeen mukaan eri rooleissa, kuten järjestelmävastuullisena, projektipäällikkönä ja ratkaisuarkkitehtina.”

Fortum rakensi Puolan Zabrzeen CHP-voimalaitoksen, jonka IT:stä Wathén vastasi. ”Se oli kokonaisvaltainen IT-projekti: kuidut maahan, palvelimet pystyyn, kamerat ja kulunvalvonta, polttoainejärjestelmä, toimistot ja niiden IT-järjestelmät… Puolassa oli tosi hyvä tiimi, mikä helpotti työtäni projektissa, jossa toimittajia ja sidosryhmiä oli kymmeniä. Käytännössä kaikki IT:hen liittyvät suunnitelmat, ratkaisuehdotukset ja materiaalit päätyivät meidän pöydälle hyväksyttäväksi ja kommentoitavaksi. Lisäksi toimitimme alkuperäisvaatimuksia kymmenittäin”, Wathén kertoo.

Monessa mukana ollut mies ei pelkää projekteihin liittyvää hässäkkää, päinvastoin. Mitä tiukemmassa solmussa projekti on, sitä enemmän hän sen selvittämisestä nauttii.

”Minulla ei ole mukavuusaluetta, mutta sitäkin vahvempi luotto omiin kykyihini. Tästä syystä olenkin ajautunut haastaviin projekteihin, joihin ei ole ollut muita innokkaita. Kun saan projektin, juoksen jo täyttä vauhtia eteenpäin. Kyllä asiat tuppaavat ratkeamaan tavalla tai toisella”, kuvailee Ossi itselleen luonteenomaista tapaa toimia.

Wathénille sopii parhaiten muutama päällekkäinen projekti, joihin keskittyä. Taustansa ansiosta hän pystyy keskustelemaan ja ideoimaan koodaajien kanssa yhteisellä kielellä, miten asioita ratkaistaan.

”Avoimesta keskusteluyhteydestä syntyy luottamuksen ja välittämisen meininki, mikä heijastuu koko tiimiin. Tämä on yksi syy, miksi pidän yllä ja päivitän teknistä osaamistani. Tällä hetkellä minua kiinnostavat C#, Unity, neuroverkot ja tekoälyprojektit.”

Project-IT:ssä Wathénia miellyttää yrityksen toiminnasta huokuva ketteryys ja professionaalinen meininki. Asiat etenevät hyvin ja nopeasti.

”Rekrytointivaiheessa bongasin PITin verkkosivuilta, että yrityksen tavoite on palkata Suomen taitavimmat IT-projektinhallinnan ammattilaiset. Tajusin, että tuossa on minua parempi ja kovempi kombo. Se houkutti, että voisin täällä oppia kollegoilta, kasvattaa omaa osaamistani ja sen monimuotoisuutta.”

Omalla ajalla

Ossi ei työasioita vapaa-ajallaan murehdi. Tai ei ehdi murehtia, sillä hän on kiinnostunut niin monesta muustakin asiasta.

”Urheilen monipuolisesti, ja aikaa kuluu kuntosalilla ja koripallon tai lenkkeilyn parissa. Laitesukellusta pitäisi taas päästä harrastamaan, kun viime vuonna tuli suoritettua Open Water Diver -sertifikaatti. Luen paljon, ja tällä hetkellä kesken on tekoälyyn ja neuroverkkoihin liittyviä kirjoja”, Ossi Wathén kertoo.

Kokemusta projektijohtamisesta

15

vuotta

”Ajattelen aina projektia hyötytavoitteiden kautta: kuinka montaa ihmistä tämä hyödyttää, miten monen elämää parantaa, säästetäänkö jonkun rahaa ja millaisia muita hyötyjä lopputuloksella voidaan saavuttaa.”

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.