Marko Väisänen

Marko Väisänen

Johtava konsultti

marko.vaisanen@project-it.fi

+358 40 834 8790

Töissä Project-IT:ssä

Maaliskuussa 2019 Project-IT:ssä aloittanut Marko Väisänen on tietotekniikan DI ja kokenut projektipäällikkö. Työssä kehittyminen ja lisäkoulutuksen hankkiminen on ollut aina Väisäselle merkityksellistä, ja hänellä onkin taskussaan useita agile-koulutuksia, SAFe-sertifikaatteja sekä Scrum Master -pätevyys.

Väisäsellä on vahva tausta R&D -puolelta. Hän on ollut mukana erilaisissa tutkimus- ja kehitysprojekteissa, ja johtanut esimerkiksi yrityksen sisäistä, vuoden kestävää ja kymmenen pienempää projektia sisältävää tuotekehityskokonaisuutta.

Teknologia-arkkitehtuuripalvelujen johtamisesta Väisäsellä on myös kokemusta. Niiden puitteissa hän on vastannut useamman pienemmän konsultointitoimeksiannon ja suuremman projektin toiminnasta. Lisäksi IT-ala on tullut tutuksi toimitusprojektien kautta. Ne painottuivat softekehitykseen ja ohjelmistoprojekteihin.

Jos Väisäsen osaaminen on kattavaa, samaa voi sanoa niistä aloista, joista hänellä on kokemusta. Vähittäiskauppa tuli tutuksi suuren asiakastiedon hallinnointi -projektin myötä. Väisänen on työskennellyt myös finanssi- ja eläkevakuutuspuolella, samoin kuin julkisella sektorilla sekä viestintä- ja telealalla.

Edellä mainittu asiakastiedon hallinnointi -projekti on jäänyt energisen projektipäällikön mieleen erityisen hyvin. Asiakas oli mukana työssä hyvin tiiviisti, ja kansainvälisessä projektissa käytettiin hyväksi niin brittiläistä huippuasiantuntemusta kuin intialaista toteutustukeakin.

”Projekti oli osa suurempaa hanketta, ja aikataulu oli tiukka. Monimuotoinen kokonaisuus onnistui haasteistaan huolimatta erittäin hyvin, mikä oli meille kaikille positiivinen yllätys. Asiakas kertoi palautteena, että haluaa käyttää kyseistä projektia yrityksen sisäisenä esimerkkinä hyvin onnistuneesta projektista”, muistelee Väisänen.

Hänen mukaansa parasta työssä on tiimin yhteen hiileen puhaltaminen ja me-henki.
”Hyvä tiimihenki ruokkii yhdessä tekemistä, ja sen todistaminen tuottaa mielihyvää. Koen, että työelämässä voi nauttia yhdestä hyvin sujuneesta päivästä, ja yksi tehokas palaverikin voi nostattaa positiivisia tunteita. Asioiden konkreettisesti maaliin saattaminen on myös palkitseva osa työtäni”, Väisänen pohtii.

Onnistuneen projektin salaisuutena Väisänen pitää kattavaa etukäteissuunnittelua. Projektitiimin työn tulee lähteä hyvin liikkeelle.

”Vetäjällä tulee olla aikaa kuunnella tiimiläisiä ja ottaa kiinni tekemisen esteistä. Asiakas-toimittaja -projektien kohdalla on tärkeää, että molemmat osapuolet panostavat työhön tarpeeksi. Onnistunut lopputulos vaatii niin aikaa kuin osallistumistakin”, hän summaa.

Väisänen on saanut kiitosta modernin johtamisen taidoistaan. Tiimin kuunteleminen, tekemiseen liittyvien esteiden poistaminen ja tiimiä palveleva johtaminen ovat olleet positiivisen palautteen arvoisia asioita. Laaja työkokemus sekä monipuolisten projektialan ja ketterän kehityksen koulutusten mukanaan tuoma osaaminen ovat myös Väisänen vahvuuksia.

”Kiteyttäisin itse, että kykenen sopeutumaan ja soveltamaan, ja näistä taidoista on hyötyä projektimaailmassa”, sanoo hyväntuulinen projektipäällikkö.

Väisänen ei ole tietoisesti halunnut keskittyä yhteen tekniikkaan tai toimialaan, vaan tuntemattomaan sukeltaminen on aina mieluista. Tutkimus- ja kehitystaustasta johtuen uuden oppiminen on hänelle tärkeää, vaikka alussa projektin sisään pääseminen vaatiikin enemmän energiaa. Nostalgisista syistä erityisesti tutkimus- ja kehitysprojektit ovat hänen sydäntään lähellä.

Väisänen siirtyi Project IT:lle 24 000 henkeä työllistävästä korporaatiosta. Nykyinen työnantaja tuntuu ihmisen kokoiselta yritykseltä, ja Väisänen kokeekin, että hänellä on nyt mahdollisuus saada ääntään kuuluville aivan eri tavalla. Lisäksi Project-IT:n ajatusmaailma tuntui heti omalta.

”Kollegat vaikuttavat samanlaisilta kuin minä, ja koin jo rekrytointiprosessin aikana yhteenkuuluvuutta yrityksen toimintafilosofian ja johdon ajatusten kanssa”, hän muistelee.

Vapaa-ajalla

Istuvan IT-työn vastapainona Marko Väisänen harrastaa urheilua monessa eri muodossa. Pyöräily, hiihto ja kuntosalilla käynti täyttävät aktiivisen projektipäällikön vapaa-ajan 3-4 kertaa viikossa.

Myös kulttuuri on lähellä Väisäsen sydäntä. Kirjallisuudesta scifi ja kauhu edustavat mieluisimpia genrejä, ja konserteissa sekä teatterissa käyminen tyydyttävät elävän taiteen nälkää. Lisäksi Museo-kortit ovat vaimon kanssa ahkerassa käytössä.

Oman lohkaisunsa vapaa-ajasta vie perhe rutiineineen.

”Kolmesta tyttärestä vien enää yhtä harrastuksiin, mutta kaksi jo kotoa muuttanutta käy ahkerasti vielä kyläilemässä”, nauraa Väisänen.

Kokemusta projektijohtamisesta

17

vuotta

”Vetäjällä tulee olla aikaa kuunnella tiimiläisiä ja ottaa kiinni tekemisen esteistä.”

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.