Marja Elovainio

Johtava konsultti

marja.elovainio@project-it.fi

0400 944 844

Project-IT:ssä

Marja Elovainio aloitti Project-IT:n johtavana konsulttina marraskuussa 2018. Elovainio on täydellinen pari ensimmäiselle asiakkaalleen, sillä Samlinkin tavoin myös Marja luottaa SAFen voimaan.

”Pääsin edellisessä työpaikassani SAFe-junailun makuun, ja se on ollut paitsi mielenkiintoista myös mielekästä tekemistä. Pidän erittäin paljon SAFe-toimintamallin loogisuudesta ja järjestelmällisyydestä. Siitä, että kaikilla on oma paikkansa ja roolinsa. Tuntuu, että homma ei voi epäonnistua, jos kaikki hoitavat oman tonttinsa”, hän kuvailee.

Marja Elovainio on sertifioitu Scrum Master sekä SAFe Agilist. Aikoinaan datanomiksi kouluttautunut nainen aloitti työuransa koodaajana. Kymmenen vuotta vierähti koodin ja lukuisten eri ohjelmointikielien parissa, kunnes esimies käskytti toisin.

”Sain kuulla pomoltani, että minusta on tehty nyt projektipäällikkö. Pomoni näki minussa aineksia tehtävään, ja kannusti eteenpäin. Se oli oikea valinta, sillä olen viihtynyt tässä työssä. Mielestäni jokainen tarvitsee urallaan kunnon sparraajan, joka pistää tekemään asioita, joita itse ei tule edes ajatelleeksi.”

Parinkymmenen projektipäällikkövuoden jälkeen Elovainio osaa jo eritellä, miksi asioiden edistäminen on hänelle luontevaa.

”Projektipäällikkönä ja Scrum Masterina toimiminen on luonteelleni sopivaa työtä, sillä olen luotettava, järjestelmällinen ja tulen toimeen ihmisten kanssa. Pidän siitä, että työ on vaihtelevaa, ja päivät ja ihmiset erilaisia. Jokaisesta projektista myös oppii jotain”, Marja Elovainio kertoo.

Elovainio on ollut mukana erilaisista käyttöönotto- ja määrittelyprojekteista aina laajoihin verkkopalvelu- ja integraatioprojekteihin. Viime aikoina hän on toiminut valtion hankkeissa, vakuutusmaailmassa sekä ollut vetämässä esimerkiksi asianhallintaan kehitettyä järjestelmäprojektia.

Elovainio on toiminut projekteissa niin asiakkaan kuin toimittajankin puolella. Senkin hän näkee rikkautena, että on saanut katsella projekteja pöydän molemmilta puolilta.

”Olen avoin ja innokas vaihtelulle. Haluaisinkin vielä joskus työskennellä kansainvälisessä projektissa, ulkomailla tai muuten matkustelua vaativassa työssä”, hän sanoo.

Elovainion mukaan projektilla on onnistumisen edellytykset käsissään, kun tiimi toimii hyvässä yhteishengessä. Projektilla on myös oltava johdon tuki, kuten IT-projekteissa usein onkin.

”Yksi onnistumista varmistava elementti on se, että projektipäällikkö jaksaa silloinkin, kun muut jo alkavat hyytyä. Tykkään työskennellä ihmisten kanssa, ja pidän siitä, että tiimeissä on aina erilaisia ihmisiä. Tehtäväni on jaksaa olla innostunut ja innostava. Teen töitä tosissani, mutta en ota sitä liian vakavasti. Töissä saa aina nauraa.”

Projektiarjessa on Elovainion mukaan palkitsevinta se, kun saa jonkin esteen poistettua. Silloin näkee tiimin tyytyväisenä. Välillä projektipäälliköltä vaaditaan lastentarhanopettajan taitoja, että nurkissa tapahtuvan jupinan sijaan tiimin jäsenet saadaan keskustelemaan keskenään.

”Olen saanut asiakkailta kiitosta rehellisestä kommunikaatiostani. Se liittyy luotettavuuteen, sillä en koskaan pyri kaunistelemaan asioita. Pyrin aitouteen ja sanon, miten asiat ovat. En kestä pätemistä ollenkaan, sillä itselläni ei ole minkäänlaista pätemisen tarvetta”, Elovainio toteaa.

Project-IT vakuutti Marjan yrityksenä, jolla on arvot kohdillaan.

”PITiin houkutti ennen kaikkea se, että yritys on projektipäälliköiden kotipesä. Täällä olen osa kaltaisteni joukkoa, jossa ymmärretään työmme haasteet. Kollegani ovat aikuisia ihmisiä, joille tärkeintä ei ole se, millaista juomaa toimiston jääkaapista löytyy”, hän kuvailee.

Kokemuksen kautta projektinhallinnan lainalaisuudet oppinut Elovainio toivoo jossain vaiheessa pääsevänsä jakamaan oppejaan alan tulokkaille.

”Mielelläni toimisin mentorina ja opettaisin junioreille kaiken sen, jonka olen itse oppinut kantapään kautta. Olen aina ollut neuvovaa tyyppiä, ja on kiva seurata toisten kehitystä ja nähdä, miten ihmiset oppivat ja menevät samaan suuntaan”, sanoo entinen ryhmäliikuntaohjaaja Marja Elovainio.

Omalla ajalla

Teknisten työpäivien vastapainoksi Marja päästää vapaa-ajalla hoivaviettinsä valloilleen. Vuosikymmenien tauon jälkeen hän hoitaa hevosta, ja etsii tarpeisiinsa sopivaa tallia, missä jatkaa pitkään tauolla ollutta ratsastusharrastustaan. Arkiliikunnasta huolehtii neljä energistä chihuahuaa.

”En ole patikoivaa tyyppiä, vaan kaipaan kunnon hikiliikuntaa. Jumppien lisäksi sitä tarjoavat juoksulenkit. Mamman kultamussukat eli pienet, söpöt ja räksyttävät koirani tarjoavat enemmänkin viihdykettä ja tohinaa kuin liikuntaa”, Marja sanoo ja heläyttää hersyävän naurunsa.

Kokemusta projektijohtamisesta

18

vuotta

”Yksi onnistumista varmistava elementti on se, että projektipäällikkö jaksaa silloinkin, kun muut jo alkavat hyytyä.”