Kari Sainio

Johtava konsultti

kari.sainio@project-it.fi

+358 40 934 9500

TÖISSÄ PROJECT-IT:SSÄ

Projektijohtamisen konkari Kari Sainio on aloittanut Project-IT:n johtavana konsulttina elokuussa 2018. Hän on viimeiset 15 vuotta kerryttänyt laaja-alaista projektikokemustaan joko projektijohtamisen tai esimiestehtävien parissa. Sainiolla on takanaan pitkä historia Nokian palveluksessa, jossa hän toimi muun muassa kansainvälisissä tuotekehitysprojekteissa. Edelliset kuusi vuotta Sainio työskenteli maksualan markkinajohtajalla.

”Olin mukana useissa pitkissä tuotekehitysprojekteissa sekä IT-järjestelmien uudistus- tai tietoliikenneyhteyksien muutosprojekteissa. Projektit on viety läpi monitoimittajaympäristöissä. Joskus olen toiminut tuoteomistajana, toisinaan hoitanut projektinhallintaa etänä. Pääasiassa olen ollut projekteissa toimittajapuolella, joten se puoli on minulle tuttua”, Sainio kuvailee.

Harrastuksekseen mies nimeää kouluttautumisen. Tietotekniikka-alan ylemmän AMK-tutkinnon lisäksi hänellä on tuore ammattikorkeakoulun opettajan pedagoginen pätevyys. Mies suunnittelikin siirtyvänsä opetusalalle, mutta Project-IT:n rekrytoija ehti ensin.

”Innostun aina uusista opiskeluprojekteista, koska haluan kehittää itseäni ja hyödyntää saamiani oppeja työelämässä. Nyt suunnitelmissani ei ole aloittaa uusia opintoja, sillä otan Project-IT:n pestin uuden oppimisena”, Sainio kertoo.

Project-IT oli Sainiolle vain etäisesti tuttu yritys, joten rekrytoinnin aikana hän penkoi kaiken mahdollisen tiedon tulevasta työnantajastaan.

”Sain selville, että omistajina on perustajien lisäksi isoja yrityksiä. Kymmenisen vuotta olemassa ollut Project-IT ei ole enää mikään ’startappi’, vaan talouslukujenkin perusteella vakaa yritys. Tämä merkitsi minulle paljon. Laaja ja tyytyväinen asiakaskunta sai minut vakuuttumaan, että myös yrityksen myyntikoneisto on kunnossa. Rekrytointiprosessi oli reipas ja ketterä, ja siitä jäi hyvä kuva”, Sainio kertoo.

Kari Sainio näkee selvän yhtäläisyyden opettamisen ja projektijohtamisen välillä.

”Käytännössä opetustilanteen järjestäminen on samanlaista kuin projektinkin: tehdään suunnitelmat, ja asetetaan jokaiselle tiimin jäsenelle tavoitteita. Sitten toteutetaan. Matkan varrella asiat saattavat muuttua, ja silloin tilanteisiin reagoidaan.”

Projektijohtamista on kuvattu laskuvarjohypyksi, jossa laskuvarjo täytyy opetella avaamaan matkalla maahan. Sainion mukaan nykyään aloitetaan etsimällä laskuvarjo koneesta.

”Ensin täytyy löytää työkalu ja ihmiset, ja oppia tuntemaan ne. Vasta sitten lähdetään jalostamaan projektia, joka onkin työn suola. Kaikki ihmiset eivät viihdy epämukavuusalueella, mutta minä tykkään, että välillä joutuu opettelemaan uutta. Se on piristävää”, Sainio sanoo.

Onnistuneen projektin salaisuudeksi Sainio nimeää kokonaisuuden ymmärtämisen.

”Usein projektit ovat osa suurempaa kokonaisuutta, jonka oivaltamisen jälkeen kehitysprojektin vaikeusaste putoaa puolella. Jos asiakas hakee kuninkaan tuolia, niin on ymmärrettävä, miksi. Onko sillä kuningas jossain piilossa, jolloin tuolin on todellakin oltava kultapäällysteinen, vai riittääkö, että tuoli on hyvä ja mukava istua”, Sainio selventää.

OMALLA AJALLA

Vapaa-aikanaan Kari karistaa työhön liittyvät ajatukset mielestään kuntoliikunnan voimin. Viimeisin aluevaltaus on kuntopotkunyrkkeily.

”Perheen kanssa vietetty aika on myös erittäin tärkeää ja rentouttavaa”, sanoo Sainio, jonka vapaa-ajan harrastuksissa näkyy myös hänen ohjelmistosuunnittelijataustansa.

”Haluan pysyä koodaamisesta kärryillä. Kotiprojektina olenkin koodaillut ikuisuusprojekteiksi muodostuneita kännykkäsovelluksia. Olen myös opettanut Android-ohjelmointia Helsinki Business Collegessa. Minulla on monta koukkua vedessä, joita käyn innostuksen ja ajan mukaan nykimässä.”

Kokemusta projektijohtamisesta

15

vuotta

Kaikki eivät viihdy epämukavuusalueella, mutta minä tykkään, että välillä joutuu opettelemaan uutta.

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.