Kari Raitakoski

Johtava konsultti

kari.raitakoski@project-it.fi

+358 50 486 8533

Töissä Project-IT:ssä

Toukokuussa 2019 aloittanut Kari Raitakoski toi mukanaan repullisen huippukokemusta telekommunikaatio- ja finanssialalta. Hänen uraansa on sisältynyt niin projektipäällikön kuin projektihallinnankin alla olevia monipuolisia tehtäviä ja rooleja.

Raitakosken mieleenpainuvin työkokemus on ollut korttiliiketoiminnan ulkoistaminen. ”Olin mukana tässä hankkeessa pitkään ja monessa eri roolissa. Yhteensä 1,5 miljoonaa debit-korttia integroitiin asiakkaan kumppanille. Toimimme monitoimittajaympäristössä, ja suomalaisen tiimin jäsenenä tein yhteistyötä hollantilaisten, italialaisten ja intialaisten tiimien sekä infran toimittajan kanssa. Olin mukana myös projektin jatkuessa, jolloin debit-aallon jälkeen keskityimme kredit- aaltoon. Lopuksi vedin projektia, jossa rakennettiin uutta korttien hakemusjärjestelmää sekä asiakas- että toimihenkilökanavaan”, Raitakoski muistelee.

Johtavan konsultin kattavalle osaamiselle on ollut käyttöä viime vuosien transformaatioprojekteissa. Niissä on siirretty osa main frame -ympäristöjen toiminnallisuudesta moderneille alustoille. Toiminnallisuutta on voitu ulkoistaa myös asiakkaan kumppanille. ”Transformaatioprojektitkin ovat olleet tulosta monen erilaisen tiimin yhteistyöstä, ja mukana on ollut niin offsite-tiimejä kuin asiakkaan omiakin kumppaneita”, hän kertoo.

”Yksi vahvuuksistani on se, että ymmärrän tähän työhön liittyvää teknologista puolta. Kun osaa keskustella koodareiden kanssa heidän kielellään, auttaa se paljon projektien eteenpäin viemisessä. Kuvailisin omaa työrooliani termein lankojen yhteensitoja ja asioiden loppuunsaattaja, ja koenkin hyvin myönteisenä sen, että asiat saadaan päätökseen. Eniten kiitosta olen saanut juuri aikaansaamisesta sekä käytännöllisestä ja pragmaattisesta työotteestani. Ja vaikka sana ´haaste ´ on ehkä kärsinyt hiukan inflaatiosta, niin pidän sisällöllisesti haastavista työtehtävistä”, kertoo Raitakoski hyvistä puolistaan.

Raitakoski kuvailee projektityön alkua kaaokseksi. ”Alkuvaiheessa projektilta saattavat puuttua niin tekijät kuin muutkin resurssit. Sitten saadaan osaajia, mutta heillä ei välttämättä ole tarvittavaa teknologista tuntemusta. Vähitellen palasia saadaan kasaan, asiat alkavat selkiintyä ja lopulta päästään tuotantovaiheeseen. Valmistumisen ilo on itselleni parasta. Tuntuu hyvältä, kun tiimin kanssa on tehty työtä ongelman ratkaisemiseksi, ja samalla tiimi kehittyy ja tekeminen nopeutuu”, hän sanoo.

”Projektinhallinta on tiedettä ja taidetta. Siihen kuuluu tiede eli faktaperusteinen osuus resursseineen. Taideosuus on mielestäni ihmiset, ja se, miten heidät saadaan mukaan. Siksi koen, että onnistuneen projektin salaisuus on ihmiset. Motivaatio, sitoutuminen ja tiimin sisäinen sujuva kommunikointi varmistavat tavoitteeseen pääsyn. Johdon tehtävä on tukea ja mahdollistaa tiimin työskentely”, kertoo Raitakoski.

Luottamuksesta on tullut tärkeä osa nykyaikaisia projekteja. Raitakoski painottaa, että ketterissä projekteissa täytyy luottaa tekijöihin ja luovuttaa valtaa tiimeille. Perinteisissä projektihallintamalleissa päätöksenteko ei ole ollut tiimien käsissä, mutta SAFen tyyppisissä malleissa tiimit valtuutetaan enenevissä määrin päättämään itsenäisesti projektien seuraavista askeleista.

Vapaa-ajalla

Raitakoski viettää työn ulkopuolella aikaa joko liikkuen tai lukemalla. Hänet nähdään usein lenkkeilemässä Espoon rantaraitilla tai muualla luonnossa. ”Vapaa-ajalla nautin harrastuksista, jotka eivät ole aikataulusidonnaisia”, sanoo aktiivinen johtava konsultti.

Tietokirjat, esimerkiksi sotahistoria ja elämäkerrat, kiinnostavat Raitakoskea eniten. ”Joskus nautin kyllä kevyemmästäkin kirjallisuudesta, mutta joskus saan päähänpiston sivistää itseäni”, hän nauraa.

Myös musiikki on yksi Raitakosken rentoutumistavoista. Siinä hän ei tyydy esimerkiksi taustalla olevan radion kuunteluun, vaan panostaa niin laitteisiin kuin rauhalliseen kuuntelutilanteeseenkin. ”Pidän rock-musiikista, ja kokoelmiini kuuluu muutama sata CD-levyä. Kulutan myös striimauspalveluita. Musiikkinautintoa nostavat muun muassa hyvät kaiuttimet sekä vahvistimet, ja kuuntelemisen lisäksi harrastan myös laitepuolta”, hän kuvailee.

Kokemusta projektijohtamisesta

15

vuotta

”Projektinhallinta on tiedettä ja taidetta.”

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.