Jussi Pietilä

jussi.pietila@project-it.fi

0400 945 275

Töissä Project-IT:ssä

Jussi Pietilä vei Project-IT:n rekisteröintipaperit maistraattiin 15.9.2007. Jussi ja Project-IT:n toinen perustaja Antti Hellberg olivat tutustuneet vuosituhannen vaihteessa Tecnomenillä, jossa Pietilä toimi testauspäällikkönä Hellbergin vetämässä projektissa.

”Meitä harmitti, että projekteissa asioita hoidettiin vasemmalla kädellä. Projekteista puhuttiinkin aina siitä lähtökohdasta, että oletusarvo projektin onnistumiselle oli tosi pieni. Halusimme tehdä asiat paremmin”, Jussi Pietilä kertoo.

Pietilä ei ryhtynyt yrittäjäksi kylmiltään, vaan takana oli jo kymmenen vuotta monipuolisia laadunvarmistusprojekteja ja projektijohtotehtäviä niin työntekijänä kuin yrittäjänäkin. Projektijohtamiseen keskittynyt Project-IT saikin lentävän startin, sillä yrityksellä oli alusta alkaen asiakaspohja valmiina.

”Alkuperäinen tavoite oli työllistää itsemme. Hyvin alkuvaiheessa kuitenkin selvisi, että ammattimaisille projektinhallintapalveluille oli kysyntää laajemminkin, ja yrityksemme kasvoi nopeasti kymmenhenkiseksi”, Pietilä muistelee.

IT-kuplan puhkeamisesta oli kulunut aikaa muutama vuosi. Ketterät menetelmät alkoivat tehdä tuloaan ja yrityksissä mietittiin, mikä on oikea tapa vetää projekteja, ja miten projektikäytäntöjä ja -menetelmiä voisi parantaa. Myös budjetteja seurattiin entistä tarkemmin, kun rahaa olikin vähemmän kuin muutama vuosi aiemmin.

Alkuvuosina molemmat perustajat olivat itsekin tiukasti mukana asiakasprojekteissa, joten kaikki yritykseen liittyvä kehittäminen ja myyntityö tapahtui iltaisin ja viikonloppuisin.

”Project-IT sai uutta bensaa liekkeihin, kun me molemmat jäimme pois asiakashankkeista. Antti vastasi operatiivisesta toiminnasta, ja minä myynnistä. Aloimme vetää ja kehittää yritystämme, palkkasimme lisää ihmisiä ja myimme heidän osaamistaan täysipäiväisesti.”

Pietilän mukaan Project-IT:n kasvu johtuu osaavista ihmisistä ja hyvistä tyypeistä.

”Yrittäjän täytyy luottaa omaan historiaansa, asiantuntijoiden osaamiseen, asiakaspalautteeseen ja toki myös niihin pirun hyviin asiakassuhteisiin, joita meillä on alusta lähtien ollut.”

Projektipäälliköitä ja arkkitehtejä

Projektipäälliköiden merkitys IT-projektien menestyksellisessä läpiviennissä ymmärretään nyt paremmin kuin yhtiön perustamisaikoina. Myös projektinhallintamenetelmät ovat kehittyneet. Vuonna 2008 valmistui ensimmäinen versio Project-IT:n omasta Mukautuvasta projektinhallintamallista, jonka avulla varmistetaan IT-projektin liiketoiminnallisten tavoitteiden toteutuminen.

”Vaikka mallit ja termit muuttuvat entistä ketterimmiksi eivätkä kaikki mallit aina tunnista projektipäällikkö-nimikettä, niin projektipäällikön vastuu, asioiden järjestely ja eteenpäin vieminen – se varsinainen työ ­– ei ole muuttunut miksikään. Jokaisessa projektissa on oltava joku, jolla on langat käsissään.”

Pietilän vankka kokemus erilaisista asiakasprojekteista on opettanut kuulemaan ja tulkitsemaan asiakkaan murheita ja tarpeita.

”Minulla on taito selvittää, mitä asiakas haluaa, ja millaista ihmistä hän avukseen kaipaa. Joskus ymmärrän jo muutamasta sanasta, millainen ihminen kyseiseen projektiin tai hankkeeseen tarvitaan”, hän kertoo.

Project-IT:n projektijohtopalveluiden käyttöaste on ollut korkea kaikki nämä vuodet. Nyt Project-IT tarjoaa asiakkailleen projektipäälliköiden lisäksi arkkitehtuuripalveluita. Vuonna 2016 perustettiin itsenäisten konsulttien verkosto Vinssi, joka helpottaa oikean ihmisen löytämistä nopeisiinkin projektilähtöihin.

”Meidän asiakassuhteemme ja niihin liittyvät projektit ovat pitkiä, ja kaikki projektipäällikkömme ovat kiinni asiakkaiden jopa useita vuosia kestävissä IT-hankkeissa. Tarvitsemme tekijän joskus yllättävänkin nopeasti, kun tulee useampi uusasiakaskysely tai projekti yhtä aikaa. Verkostomme toimii tässä hyvänä turvaverkkona niin Project-IT:n myynnille kuin toimeksiantoja kaipaaville mikroyrittäjillekin”, Pietilä kuvailee.

Kasvuvimmainen strategia

Project-IT:n vauhtipyöränä toimii sen kasvuvimmainen strategia. Vuoden 2017 tavoitteena oli 10 miljoonan euron liikevaihto.

”Luulen, että siihen ei kovin moni minun ja Antin lisäksi edes uskonut, mutta meidän mielestämme tavoite olisi voinut olla kovempikin. Olemme tavoiteorientoituneita, ja kun tavoitteita asetetaan, tehdään niiden saavuttamiseksi tosi kovasti töitä. Seuraava tavoitteemme eli 30 miljoonan euron liikevaihto on asetettu vuodelle 2022”, Jussi Pietilä toteaa.

Project-IT on Pietilän mukaan työnantajana rehellinen, reilu, avoin, sopivasti vaativa ja mielenkiintoisia töitä tarjoava.

”Alusta lähtien tavoitteenamme on ollut tarjota hyvä työpaikka, jonne on mukava tulla, ja jossa on helppo keskustella kollegoiden kanssa mistä tahansa aiheesta. Asiantuntijamme työskentelevät asiakasyrityksissä, joten järjestämme säännöllisesti yhteisiä kokoontumisia.”

Henkilöstö kerääntyy kuukausittain kokoukseen, jossa käydään yrityksen tilannetta, lukuja ja tulevaisuutta läpi. Kokouksia myös teemoitetaan toiveiden mukaan. Kerran kvartaalissa ideoidaan jotain kevyempää tekemistä, kuten lokakuussa 2018 työntekijöiden perhepäivä Linnanmäen Valokarnevaaleilla. Keväisin lennetään koko porukalla jo legendaariseksi muodostuneelle viikonloppureissulle eurooppalaiseen kaupunkiin.

Tulevaisuudelta Pietilä toivoo, että Project-IT pystyisi tarjoamaan haasteita ja tavoitteita ja muuttumaan ja mukautumaan siten, että haasteisiin pystytään vastaamaan ja tavoitteet saavuttamaan.

”Oma roolini on tavata asiakkaitamme ja hakea työntekijöillemme mielenkiintoisia asiakasprojekteja. Kuuntelen herkällä korvalla, mitä asiakkaamme tarvitsevat nyt ja mitä jatkossa. Pyrimme suuntaamaan meidän osaamista sellaiseksi, että se vastaa myös tulevaisuuden asiakastarpeita ja trendejä. Yksi on varmaa: onnistuneen projektin salaisuus on nyt ja tulevaisuudessa Project-IT!”

Omalla ajalla

Jussin vapaa-aikaa kuvaa hyvin hänen mottonsa, että elämä on osa golfia. Työasiat siis karisevat miehen mielestä joko svingin tahdissa tai mökillä puuhastellessa ja veneillessä.

”Vapaapäivät haluan viettää perheeni kanssa. Vietimme yhteiset kymmenen kuukautta Espanjassa, kun poikani sai sieltä valmennusmahdollisuuden, ja treenasi golfia. Tyttäreni hyödynsi ajan perehtymällä syvemmin harrastamansa espanjalaisen flamencon saloihin. Vaimon kanssa vietimme aikaa tutustumalla kulttuuriin ja liikkumalla paljon”, Jussi kertoo.

Pietilät palasivat Suomeen kesäkuussa 2018. Kotosalla Jussi rentoutuu leffojen ja sarjojen parissa.

Kokemusta projektijohtamisesta

15

vuotta

Yrittäjän täytyy luottaa omaan historiaansa, asiantuntijoiden osaamiseen, asiakaspalautteeseen ja toki myös niihin pirun hyviin asiakassuhteisiin, joita meillä on alusta lähtien ollut.

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.