Jari Laiho

Johtava konsultti

jari.laiho@project-it.fi

040 575 9088

Töissä Project-IT:ssä

Toukokuussa 2019 Project-IT:ssä aloittanut Jari Laiho on todellinen raskaan sarjan projektiammattilainen, joka on myös opiskellut töiden ohella 12 vuoden ajan. 1990- luvun puolessa välissä päättynyttä yo-merkonomikoulutusta hän täydensi myöhemmin tradenomiopinnoilla, joita seurasivat eMBA- sekä Global Manager- tutkinnot.

”Opiskelusta on tullut itselleni oikeastaan tapa, ja muun muassa Prince 2 – sertifikaatit suoritin viimeisimpinä työn ohella. IT-ala kaikkine käänteineen kehittyy ja muuttuu jatkuvasti, ja siksikin koen, että on hyvä päivittää tietoja säännöllisesti”, sanoo energinen Laiho.

Laiholla on laaja-alaista kokemusta suuryritysten funktioista. Uransa aikana hän on paneutunut niin talous-, tietohallinto- kuin liiketoimintaankin. Infran hallinnan ohella Laiho on erityisesti kehittänyt prosesseja muun muassa niitä tukevien sovellusten implementoinneilla (esimerkiksi ERPit). Hän on ollut mukana monessa eri konsernin projektissa ja hankkeessa. Osaamista on kertynyt tytäryhtiöiden sulauttamisesta emoyhtiöön, mutta myös konsernin pilkkomisesta.

”Muutoksenhallinnan kiemurat ovat tulleet tutuiksi monissa tytäryhtiöintegraatioissa. Silloin kun tytäryhtiön oma liikevaihto on 100 miljoonan euron luokkaa, on kyse suurista hankkeista ja ihmisten työhön merkittävästi vaikuttavista muutoksista”, sanoo Laiho.

Jari Laiho hallitsee erilaiset projektimallit kuin omat taskunsa, mutta kokee, että joskus niiden kohdalla on kyse ”keisarin uudet vaatteet” -ilmiöstä. Ketterästä kehityksestä ja sen eri muodoista puhutaan tällä hetkellä paljon, ja Laiho kertookin käyttäneensä nykyistä Scrum-mallia mukautettuna jo ennen kuin sillä oli edes tunnettua nimeä tai mainetta.

”Kun olin mukana ensimmäisissä ERP-implementoinneissa, emme käyttäneet tuoteomistajanimeä tai roolituksia. Toimimme kuitenkin täysin Scrumin periaatteiden mukaisesti, koska vain sillä tavalla saatoimme saada projektin valmiiksi”, hän muistelee.

Laiho painottaa ihmisten merkitystä, kun pohditaan onnistuneiden projektien reseptiä.

”Vaikka puhumme esimerkiksi IT-infrasta ja ERPistä, niin projektin onnistumisen ratkaisevat aina ihmiset. Olen myös huomannut, että yllättävän pieni joukko ihmisiä vaikuttaa laajojenkin ohjelmien tai yksittäisten projektien menestykseen. Kyse on siitä, että 2-5 projektiin sitoutunutta ihmistä ylittävät itsensä ja saavat projektin tavoitteiden mukaiseen päätökseen. Sama pätee esimerkiksi 70 henkilön ohjelmiin, joissa on mukana useita eri sidosryhmiä. Alle viiden ihmisen työ ratkaisee käytännössä sen, pysytäänkö aikataulussa ja saadaanko tehtyä kaikki se, mikä on sovittu”, pohtii Laiho.

Päinvastaisessa tilanteessa sitoutumattomuus näkyy aikatauluissa myöhästymisinä tai muina haasteina.

Omana vahvuutenaan Laiho pitää sitä, että hän tulee toimeen sekä liiketoiminnan että tukifunktioiden kanssa. ”Teen sujuvasti yhteistyötä kaikkien sidosryhmien kanssa. Moneen asiaan on tullut hyvä tuntuma, koska olen johtanut hyvin erilaisia projekteja. Esimerkiksi taloudesta pystyn keskustelemaan tarvittaessa jopa debit- ja kredittasolla, sanoo hyväntuulinen Laiho.

Laaja kansainvälinen kokemus on toinen Laihon vahvuuksista. Hän painottaa, että on täysin eri asia mennä suomalaisella projektitiimillä ulkomaille kuin olla osa kansainvälistä tiimiä. ”Tämän ymmärsin vasta, kun olin ainoana suomalaisena mukana eri maat yhdistävässä niin sanotussa crossborder-integraatiotiimissä. Tehtävänämme oli tytäryhtiöfuusio. Oli huikea kokemus oppia syvällisesti eri maalaisten kulttuureista ja toimintavoista”, hän kertoo.

Project-IT:lle miehen houkutti se, että yritys on erikoistunut nimenomaan projektiliiketoimintaan. ”Pidän projektien parissa työskentelystä. Koen olevani työssäni hyvä, joten siksikin siirtyminen oli helppoa. Project-IT:llä on selkeä kasvustrategia, ja on hienoa, että saan olla osa sen toteuttamista. Myös yrityksen rekrytointiprosessi oli erittäin ammattimaisesti hoidettu, mikä teki minuun positiivisen vaikutuksen,” Laiho sanoo.

Omalla ajalla

Laihon vapaa-ajan täyttävät urheilulliset harrastukset, joista kesäkaudella voiton vie golf. Koko perhe on hyvin aktiivinen, ja vaimonsa kanssa Laiho lenkkeilee, pyöräilee ja hiihtää. ”Kuntosalilla käyminen on tämän vuoden juttu. Treenaamisesta on tullut kuin huumetta, ja sitä huomaa, että salille olisi päästävä päivittäin”, kertoo hyväntuulinen projektipäällikkö.

Myös lukeminen irrottaa Laihon ajatukset työstä. Hän pyrkii lukemaan jatkuvasti jotakin, ja sydäntä lähellä ovat englanninkieliset laadukkaat romaanit. Lisäksi vanha kolmikerroksinen talo pitää Laihon toimeliaana.

”Isossa talossa riittää aina tekemistä, jos en pääse golf-kentälle”, hän nauraa.

Kokemusta projektijohtamisesta

19

vuotta

”Vaikka puhumme esimerkiksi IT-infrasta ja ERPistä, niin onnistumisen ratkaisevat aina ihmiset.”

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.