Harri Lampela

Johtava konsultti

harri.lampela@project-it.fi

+358 40 196 2311

Töissä Project-IT:ssä

Harri Lampela aloitti Project-IT:n johtavana konsulttina helmikuussa 2019. Edellisessä työpaikassaan 18 vuotta viihtynyt Lampela halusi edetä urallaan elämänvaiheessa, jolloin lapset ovat jo itsenäisessä iässä.

”Halusin nyt 50-vuotiaana varmistaa, että työskentelen paikassa, missä tiedän viihtyväni. Haluan kehittää omaa projektinhallinnan osaamistani vieläkin monipuolisemmaksi, vaikka kokemusta onkin jo paljon. Pidän tärkeänä, että ympärilläni on asiantuntijoiden pooli, josta voin tarvittaessa ammentaa, ja jolle voin myös itse jakaa osaamistani – ketteryys lisääntyy ja kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta. Täällä kiteytyy hyvin se, että kokee olevansa kaltaistensa joukossa”, Lampela kuvailee tunnelmiaan.

Lampelan opinnoissa on yhdistynyt hänen tarkkuutensa (laskentatoimen yo-merkonomi) ja pyrkimyksensä ymmärtää ja hallita isoja kokonaisuuksia (FM, suunnittelumaantiede). Kesätyöt ja gradu tietoyhteiskuntastrategioista johdattivat hänet ICT-sektorille ja projekteihin. Jo ensimmäinen työpaikka maakuntaliiton paikkatietoanalytiikan ja menetelmäkehityksen sekä tietoyhteiskunta-asioiden vastaavana toi osallisuuden kansainvälisiin kehitys- ja yhteistyöprojekteihin.

”Sieltä siirryin seudullisen ICT- ja mediakonsernin palvelukseen. 18-vuotisen urani aikana hankkeita kertyi konsernin palveluksessa lähes 40. Olin niissä mukana joko projektipäällikkönä, toimitusprojekteista vastaavana esimiehenä tai liiketoimintaprosessien ja yritysarkkitehtuurien integraatioiden suunnittelijana.”

Prince 2 -sertifioidulla Harri Lampelalla on takanaan laaja kattaus teleoperaattorijärjestelmien asiakastoimitus-, käyttöönotto-, integraatio-, migraatio- ja tuotekehitysprojekteja sekä järjestelmähankkeita, joihin on liittynyt erilaisia asiakaspalvelu-, asiakastieto-, puhepalvelu-, laskutus-, ERP- ja keskusjärjestelmiä verkkoineen.

”Projektien alussa pyrin hahmottamaan tilaajan, eli liiketoiminnan tarpeet mahdollisimman tarkkaan. Tätä kautta syntyy kokonaiskuva siitä, mihin kaikkeen ja millä tavoin muutoksilla on vaikutusta: arkkitehtuuriin, prosesseihin, tuotteisiin ja asiakkaisiin. Siksi haluankin mieluiten nähdä projektin aluksi edes karkeana kokonaisuutena – alustavasti suunniteltuna reittinä pisteestä A pisteeseen B sen eri vaiheineen. Projektin edetessä myös tieto lisääntyy, ja tavoitteetkin täsmentyvät. Tavoitteisiin, osaamiseen tai sovellettavan teknologian kypsyysasteeseen liittyviä epävarmuuksia kohdattaessa sovellan myös ketteriä menetelmiä. Projekteissa pitää olla aina valmis nopeisiinkin muutoksiin, koska maailma ympärillä muuttuu ja liiketoiminnan tavoitteet usein sen myötä.”

Project-IT:tä edeltävät vuodet Lampela on viettänyt Java-pohjaisten integraatioiden arkkitehtuurisuunnittelussa.

”Siinä olen hyödyntänyt aiempaa kokemustani prosesseista, järjestelmistä ja tuotteista. Erityisesti tuotteiden toimintalogiikkaa toteuttavat palvelujen kytkennät (lisäys, muutos ja poisto) sekä erilaiset tietokantakyselyt ovat olleet työssäni keskeisessä roolissa.”

Lampela on työssään tunnollinen, tarkka ja rehellinen, sillä se on ainoa oikea tapa hoitaa projekteja.

”Jos jotain projektiin liittyvää asiaa lähtee peittelemään, niin sen löytää aina edestään. Kaikilla projektiin osallistuvilla on oikeus ja velvollisuus avata suunsa heti, kun hankkeessa ilmenee esimerkiksi ongelmia. Näin päästään vaikuttamaan mahdollisimman aikaisin siihen, millaisena riski tai ongelma lopulta toteutuu, tai voidaan välttyä siltä jopa kokonaan. Projekteissa työskentely on tiimityötä, jossa jokaisella on omat oikeutensa ja velvollisuutensa. Silloin, kun kaikki projektiin osallistuvat henkilöt tunnistavat nämä omalta osaltaan ja toimivat sen mukaisesti parhaansa yrittäen, ollaan projektin onnistumisen edellytysten alkulähteillä.”

Projektinhallinta on käytännössä erilaisten ihmisten johtamista, josta Lampelalle on karttunut kokemusta myös jääkiekon parista

”20 vuotta projekteissa ja 5 vuotta juniorijääkiekossa joukkueenjohtajana ja hallitusvastuussa ovat opettaneet paljon ihmisistä ja tiimityöstä. Tiimityössä on ikuinen haaste saada ihmiset liikkumaan samaan suuntaan yksilöllisissä projekteissa ja niiden erilaisissa tilanteissa. Sitä kun pääsee orkestroimaan, niin se on haastavaa ja onnistuessaan myös tekijäänsä palkitsevaa. Tiimi toimii parhaiten toisiaan auttamalla ja erilaisuutta kunnioittamalla. Kaikkien täytyy saada yhteisesti vastuuta, tunnustusta ja palkintoja motivaation ruokkimiseksi. Epävarmuus tavoitteista, sovellettavan teknologian kypsyysasteesta ja osaamisesta luo projektiin usein pelon epäonnistumisesta. Jos näitä epävarmuuksia osataan käsitellä yhdessä, viestiä oikein ja sopia yhteinen projektin omistajankin hyväksymä etenemismalli, niin epäonnistumisiakaan ei ole syytä pelätä, vaan niitäkin kannattaa jopa juhlistaa: teimme yhteisen valinnan, epäonnistuimme tällä kertaa, mutta samalla opimme jotain uutta ja hyödyllistä yhdessä!”

Omalla ajalla

Lampelan perheeseen kuuluvat Eurooppa-koulussa Luxemburgissa työskentelevä vaimo Johanna sekä kotona Hämeenlinnassa asuvat ja koulua käyvät lapset Aaro ja Rosanna. Talvisin Lampela karistaa työasiat ajatuksistaan pelaamalla säännöllisesti salibandya ja jääkiekkoa.

”Kesäisin harrastan matkamoottoripyöräilyä ja maantiepyöräilyä Euroopan eri kolkissa. Kotimaisesta luonnosta nautin kalastamalla perheen tai ystävien kanssa Hämeenlinnan seudun ja ehtiessäni myös Koillismaan puhtaissa ja luonnonkauniissa vesistöissä”, Harri Lampela kertoo.

Kokemusta projektijohtamisesta

20

vuotta

”Projekteissa yhteisellä päätöksellä tehtyjen valintojen myötä tulleita epäonnistumisia ei ole syytä pelätä, vaan niitäkin kannattaa juhlistaa: taas opimme jotain uutta yhdessä!”

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.