Suomen Lähikauppa Oy

Suomen Lähikauppa käynnisti syksyllä 2012 merkittävän tietojen automatisointiin tähtäävän projektin. ”Uuden järjestelmän myötä pystymme tekemään merkittäviä säästöjä yli 700:n kaupan ketjussamme,” kertoo Suomen Lähikaupan ICT-päällikkö Mika Rajanen.

Tuottava projekti turvataan osaavalla projektipäälliköllä

Projektijohto nähtiin Suomen Lähikaupassa erittäin tärkeänä edellytyksenä onnistumiselle. ”Olemme jo pitkään etsineet markkinoilta päteviä projektipäälliköitä. Päädyimme tiukan valinnan jälkeen Project-IT:n palveluun, koska asiantuntemus ja osaaminen vakuuttivat”, Rajanen sanoo.

Projektipäälliköltä ei odotettu pääosin räätälöityjen omien järjestelmien tuntemusta. ”Sen sijaan asiantuntemuksen ohella arvostimme sitä, että Project-IT:n projektipäälliköllä oli kokemusta integraatioista.”

Projekti valmistui etuajassa – kaksi tuntia

Automatisointiprojektissa toteutettiin nopealla aikajänteellä neljän eri järjestelmän integraatio. Ratkaisun toteutusprojektin mittarit kiinnitettiin ensisijaisesti aikataulun ja budjetin pysyvyyteen. ”Projekti onnistui poikkeuksellisen hyvin. Se valmistui muutaman tunnin etuajassa ja kustannuksetkin pysyivät suunniteltuina, vaikka projektin myötä toteutus jopa laajeni”, Rajanen kiittelee.

Mika Rajasen mukaan ulkopuolinen projektijohto on maksanut helposti itsensä takaisin. ”Ammattimaisen projektipäällikön avulla hallitsemme paremmin riskejä, muutokset ovat perusteltuja ja pysymme aikataulussa. Mielestäni tuotto-riski -suhde on erittäin hyvä.”

Project-IT:n osaamisen kulmakivenä ovat olleet asiantuntevat henkilöt, jotka pystyvät viemään asioita läpi. Rajanen kiittelee myös skaalautuvuutta, joka tasoittaa ruuhkahuippuja.

”Yhteistyön kannalta olisi parasta käyttää samoja henkilöitä mahdollisimman monessa projektissa. He oppivat hiljalleen oman ympäristön ja pystyvät johtamaan asioita lyhyemmällä perehdytyksellä.”

Hyvä johto, parempi lopputulos

Suomen Lähikaupassa projektisalkun hallinta ja projektien omistajuus on Rajasen mukaan poikkeuksellisen korkealla kypsyystasolla. Johto on ottanut projektihallinnan ohjaukseensa ja projektien omistajat ovat aina johtoryhmän jäseniä. ”Parhaimmillaan se näkyy siten, että aina on joku vastaamassa projektin tavoitteiden toteutumisesta, eikä projekteja valu ohi virallisen priorisoinnin.”

Isommat projektit pyritään tekemään projektiammattilaisen johtamina. Mukana on silloin myös Suomen Lähikaupan oma liiketoiminnallinen projektipäällikkö. ”Kokemuksemme mukaan ulkopuolisen on helpompi katsoa kokonaisuutta objektiivisesti. On jopa sisäisesti virkistävää, kun ammattilaisen johtamassa projektissa vaaditaan tasavertaisesti läpinäkyvyyttä ja tulosta kaikilta osapuolilta”, Rajanen lisää.

Suomen Lähikauppa Oy

Suomen Lähikaupalla on kaksi valtakunnallista kauppaketjua: Siwa ja Valintatalo. Kauppoja on lähes 700, henkilöstöä noin 5 600 ja asiakkaina lähes kaikki suomalaiset. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2013 noin miljardi euroa.

Ulkopuolinen projektiammattilainen on helposti maksanut itsensä takaisin. Hallitsemme paremmin riskejä, pysymme aikataulussa ja muutospyynnöt ovat selkeitä.

Mika Rajanen, ICT-päällikkö, Suomen Lähikauppa Oy

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.