Aurinkomatkat

Kun Aurinkomatkat alkoi etsiä uutta CRM-järjestelmää, evaluointiprosessiin haluttiin mukaan ulkopuolinen projektijohdon ammattilainen. Heti ensimmäisessä tapaamisessa ICT-johtaja Pia Viljaniemi huomasi puhuvansa samaa kieltä Project-IT:n kanssa. Yhteistyö sujui hyvin läpi projektin.

Ulkopuoliselta projektiammattilaiselta voi vaatia enemmän

Aurinkomatkojen ICT Solutions & Development -tiimissä on 14 työntekijää, järjestelmäasiantuntijoiden ja kehityspäälliköiden lisäksi myös omia projektipäälliköitä. Tietyissä projekteissa on kuitenkin perusteltua hankkia projektijohto muualta ja uuden CRM-järjestelmän evaluointi oli tällainen.

”Project-IT vakuutti monellakin tavalla, mutta projektin lähtökohdista katsottuna erittäin tärkeää oli se, että heillä ei ollut preferoitua järjestelmätoimittajaa. Pystyimme tekemään kartoitusta puhtaasti omien vaatimustemme pohjalta”, Pia Viljaniemi sanoo.

Projektissa selvitettiin erittäin huolellisesti nykytila ja tehtiin tarkat vaatimusmäärittelyt. Tarjouspyyntöjen ja kilpailutuksen hoitaminen kuuluivat projektipäällikön vastuulle. Materiaalit ja kaikki valmistelut olivat Viljaniemen mukaan onnistuneita ja menivät läpi aikataulussa.

”Kun hankin ulkopuolisen projektipäällikön, vaadin tältä myös enemmän lisäarvoa”, Viljaniemi naurahtaa.

Vakavasti puhuen Viljaniemi listaa ulkopuolisen projektipäällikön osaamista:

”Selkeä osaaminen, dokumentointi ajallaan, pohjat ovat hallussa. Lisäksi usein omakin henkilökunta sitoutuu paremmin esimerkiksi workshopeissa, kun vetäjänä on ulkopuolinen henkilö.”

Budjetti, scope ja aikataulu

Viljaniemen mukaan projektihallinnan avainasiat ovat budjetti, projektin scope ja aikataulu.

”Niistä ei luisteta. Ketterät menetelmät pitää hallita, mutta kokonaisuudesta on aina oltava tarkka kuva, jottei projekti lähde venymään ja vanumaan. Jos niin käy, silloin budjettikin elää.”

Viljaniemi uskoo, että useissa projekteissa olisi hyötyä ulkopuolisesta projektipäälliköstä.

”Meillä sellaisia ovat erityisesti isot järjestelmähankkeet.”

Aurinkomatkat on osa Finnair-konsernia ja projektihallinnassakin on otettu käyttöön konsernin projektimalli.

”Projektihallinnan osaaminen organisaatiossa on selvästi lisääntynyt ja koko projektihallinta selkiytynyt. Nykyään lähdetään jo heti alussa miettimään kokonaisuutta ja tavoitetilaa, etsitään resurssit business casen pohjalta ja päätetään toteutuksesta. Systematiikka helpottaa kaikkien työtä”, Viljaniemi toteaa.

Aurinkomatkoilla on jatkuvasti käynnissä kymmeniä projekteja. Myös yhteiset hankkeet emoyhtiön kanssa ovat lisääntyneet. Isoja investointeja seurataan tarkasti konsernitasolla, mutta myös pienempien projektien osalta on havaittu hyväksi yhteinen formaatti. Sen avulla tiedetään, missä mennään, ja mitä projekti vaatii.

AURINKOMATKAT

Aurinkomatkat kuuluu Finnair-konserniin. Aurinkomatkat on Suomen suurin matkanjärjestäjä ja se on toteuttanut suomalaisten lomaunelmia 50 vuotta. Aurinkomatkoilla on verkkokaupan ja puhelinmyynnin lisäksi viisi myyntitoimistoa Suomessa ja tytäryhtiö Virossa. Vuonna 2012 Aurinkomatkat Groupin liikevaihto oli 245 miljoonaa euroa, asiakkaita oli n. 300 000 ja henkilöstöä noin 280, joista noin 110 matkakohteissa ulkomailla.

Kun hankin ulkopuolisen projektipäällikön, vaadin tältä myös enemmän lisäarvoa.

Pia Viljaniemi, ICT-johtaja, Aurinkomatkat

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.