Blogi

Project-IT:n konsultit kouluttautuivat ketteryyteen

Elokuun viimeisellä viikolla joukko Project-IT:n asiantuntijoita kokoontui kehittämään osaamistaan skaalautuvasta ketterästä kehittämisestä Leading SAFe -kurssille. Vallitsevan poikkeustilanteen vuoksi koulutus järjestettiin tällä kertaa etäyhteyksin. Vireystilan ylläpitämiseksi myös ruutujen ääressä, toteutus jaettiin normaalista poiketen neljälle aamupäivälle.

Laajasti käytössä oleva ketterän kehittämisen viitekehys SAFe (Scaled Agile Framework) tarjoaa organisaatioille käsitteitä, käytäntöjä ja kompetensseja, joilla ketterät periaatteet tuottavat arvoa skaalautuvasti. Viitekehystä hyödynnetään myös useissa Project-IT:n asiakasyrityksissä. SAFen omien tapaustutkimusten mukaan viitekehyksen käyttöönotto on tuonut sen omaksuneille organisaatioille merkittäviä liiketoimintahyötyjä, kuten tuottavuuden, laadun ja työssä viihtyvyyden paranemista sekä nopeampaa pääsyä markkinoille. Project-IT:n kokeneilla asiantuntijoilla SAFe-viitekehyksen hallitseminen täydentää ennestään vahvaa osaamista projektinhallinnan ja ketterän kehittämisen alueella.

Asiakasarvoa tuottavat periaatteet tutuiksi

Tiistaiaamuna ruutujensa ääreen kerääntyneiden osallistujien kokemus skaalautuvasta ketterästä kehittämisestä vaihteli laidasta laitaan. Osa oli ollut aktiivisesti mukana SAFen mukaan toimivissa organisaatioissa, kun taas toisille kurssi oli ensimmäinen konkreettinen katsaus aiheeseen. Osallistujien odotukset olivat kuitenkin samansuuntaisia: oman osaamisen kehittämisen ja sertifikaatin suorittamisen ohella haluttiin lisää tietoa asiakkaan tarpeiden ymmärtämisestä, ketterästä tuotekehityksestä sekä viitekehyksen mukaisesta Lean-Agile-johtajuudesta.

Kurssipäivät etenivät joutuisasti sisältäen laajasti sekä SAFe-viitekehyksen teoriaa että sen soveltamista käytännön tehtävissä. Sisällöllisesti kurssilla painotettiin SAFen keskeisiä periaatteita ja perusteita viitekehyksen taustalla. Osallistujille tulivat tutuksi niin liiketoiminnan ketteryyden keskeiset kompetenssit, SAFen erilaiset konfiguraatiotasot kuin Agile manifeston periaatteet.

Käytännön harjoituksena osallistujat pääsivät toteuttamaan pienryhmissä oman jaksosuunnittelun (PI Planning). Jokaiselle jaettiin oma rooli ja sen mukaisesti toimien tiimit kokosivat kapasiteetin, riippuvuuksien ja aikataulun kannalta realistiset suunnitelmat seuraavalle jaksolle. Lisäksi kurssin tehtävien lomassa heräsi paljon keskustelua SAFen hyödyntämisestä käytännössä sekä ketterän kehittämisen parhaista toimintatavoista.

Ketteryys käytäntöön

Intensiivisten kurssipäivien jälkeen Leading SAFe -kurssin osallistujat olivat saaneet roppakaupalla lisää tietämystä skaalautuvasta ketterästä kehittämisestä. Erinomaisen kouluttajan johdolla kurssin keskeiset asiat oli käyty tiiviisti läpi ja käytännön harjoitusten myötä ne jäivät myös konkreettisesti mieleen. Kurssin antamilla opeilla osallistujat ovat nyt valmiina läpäisemään sertifiointikokeen sekä toimimaan viitekehyksen periaatteiden mukaan ketterässä organisaatiossa ja ohjaamaan toimintaa SAFen käytäntöjen mukaisesti.

Tarvitsetko sinä organisaatioosi SAFe-osaajaa? Ota yhteyttä myyntiimme, niin katsotaan yhdessä, kenellä asiantuntijoistamme on paras osaaminen juuri sinun tarpeisiisi.

Mikko Mölsä mikko.molsa@project-it.fi

Ville Luukkonen ville.luukkonen@project-it.fi

Jaa artikkeli:

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.