Kansainväliset IT-projektit

Kansainväliset IT-projektit

Suomalaisena kansainvälisessä projektiorganisaatiossa

Jos asunnon ostajalle kolme tärkeintä ostopäätöksen kriteeriä ovat ’location, location, location’ niin kansainvälisen projektin vetäjän kolme tärkeitä toimintaperiaatetta ovat ’communications, communications, communications’.

Globaaleissa yrityksissä projektitiimit muodostuvat usein monikansallisiksi, ja työntekijät harvoin ovat samassa paikassa. Aikavyöhykkeiden ja työaikojen tuomat haasteet sekä osittainen kielitaidon puute asettavat omat vaatimuksensa projektien läpiviennille.

Me suomalaiset pidämme itseämme usein jääräpäisinä ja hiljaisina puurtajina, jotka tekevät sen minkä lupaavat. Maailmalla arvostetaankin suomalaista luotettavuutta, työmoraalia ja työskentelytapoja. Mutta miten suomalaisen mentaliteetti kansainväliseen projektiympäristöön istuu?

Kulttuurit sulautuvat ja kehittyvät kansainvälisessä yhteistyössä

Tärkeä lähtökohta kansainvälisyydelle on oman kulttuurin tuntemus. Perinteiset sananparret, kuten ’puhuminen on hopeaa, mutta vaikeneminen on kultaa’ ja ’hyvin suunniteltu on puoliksi tehty’, ovat viisauksia, joista ei tarvitse luopua. Toisaalta myöskään ei saa unohtaa puhe- ja esiintymistaitojen tärkeyttä.

Omasta kulttuurista saadaan arvoja ja malleja, joita viemme yksilöinä muualle. Parhaimmillaan kansainvälisessä yhteistyössä ja ongelmien ratkaisemisessa on kyse erilaisten arvojen sulautumisesta toisiinsa sekä näiden arvojen kehittymisestä.

Eri kansallisuuksien piirteitä kuvaa hyvin vanha tarina Airbus Industrien sisäpiirin kokouskäytännöistä. Tarinan mukaan saksalaiset ilmaantuvat paikalle 15 minuuttia ennen palaverin alkamista ja hyvin valmistautuneina. Englantilaiset saapuvat myös paikalle ajoissa ja hyvin valmistautuneina. Ranskalaiset edustajat ovat yleensä 15-30 minuuttia myöhässä ja pienen sekasorron vallassa. Italialaisia sen sijaan ei näy koskaan!

Tarina on tietysti hauskasti kärjistetty, mutta kuvaa hyvin yleisellä tasolla eri kansallisuuksien ominaispiirteitä.

Monikulttuurisuus on voimavara

Vaikka yhteistyö kansainvälisissä projekteissa tuntuu joskus vaikealta, tarjoaa monikulttuurisuus kuitenkin ehtymättömän voimavaran katsoa asioita eri perspektiivistä. Hauskanpitoa harmaasta projektiarjesta ei puutu varsinkaan espanjalaisten seurassa. Yhdysvaltalaiset, kanadalaiset, puolalaiset, intialaiset, kiinalaiset ja muut kansallisuudet tuovat projekteihin mukanaan heille tyypillisiä piirteitä.

Eri kulttuurien, arvopohjien ja toimintatapojen ymmärtäminen on avain menestyksellisen projektiorganisaation rakentamiseen. Meidän on jatkuvasti vahvistettava kansainvälistä osaamistamme, ja erityisesti kykyä toimia monikulttuurisissa verkostoissa ja nähdä erilaisuus mahdollisuutena. Samalla opitut taidot ja arvot siirtyvät uusille sukupolville.

Kaipaatko projektijohtamisen asiantuntijaa globaaliin IT-projektiisi? Ota yhteyttä!

Mikko Mölsä
Myyntipäällikkö
mikko.molsa@project-it.fi
044 300 1666

Jaa artikkeli:

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.