IT-projektijohtamisen ABC

IT-maailmassa tarvitaan pehmeitä taitoja

Yhtenä marraskuun aurinkoisimmista päivistä Project-IT:n henkilökunta kokoontui koulutus- ja virkistyspäivän merkeissä. Modernien IT-projektien parissa työskentelevät projektipäälliköt ja arkkitehdit eivät tällä kertaa saaneet päivitystä tekniseen osaamiseensa, vaan asiaan, joka myös on viime vuosina kehittynyt huomattavasti, nimittäin vuorovaikutustaitoihin.

”Uskon, että tulevaisuudessa pehmeät, sosiaaliset taidot on oltava hanskassa, ja niitä arvostetaan entistä enemmän. Asiantuntija- ja johtotehtävissä olevien ihmisten toimintatavoissa on meneillään valtava murros, joka haastaa meistä jokaista jokapäiväisissä vuorovaikutustilanteissa”, sanoo Project-IT:n henkilöstöhallinnosta vastaava Eeva Hägerström.

”Kymmenen vuoden aikana tapahtunut muutos näkyy arkisissa vuorovaikutustilanteissa. Asiakkaille on osattava kertoa asioista ymmärrettävästi, eikä keskusteluissa saa olla poissaoleva. On oltava aidosti läsnä. Nämä ovat asioita, joiden puuttumisen asiakas aistii, jolloin viestin läpimeno on hankalampaa”, vahvistaa yhtiötä tällä hetkellä luotsaava Jussi Pietilä.

Tuntosarvet käyttöön

Koulutuspäivä alkoi vuorovaikuttamisen salojen parissa, johon PITläiset johdatti teatteritaiteen maisteri ja Easel Coach -työnohjaaja Outi Mäenpää. Tarjolla oli mielenkiintoista antia asiakaskeskusteluihin ja viestin läpimenoon liittyen, ja tilaisuudessa harjoiteltiin niin sanallista kuin kehollistakin viestintää.

”Mäenpää herätti miettimään, miten omalla kropallaan viestittää, ja miten omaa liikkumavaraa pitäisi laajentaa tai muuttaa. Ihmisten välillä on suuria eroja, miten toimivaa kommunikaatiota tuotetaan. On oltava tuntosarvet herkällä, ja sopeutettava omaa viestintää samalle tasolle kuin keskustelukumppanilla” Hägerström sanoo.

”Jos kädet mahan päällä puuskassa puhut kohteelle, ja kehut vaikka hänen työsuoritustaan ’sivuun’ katsoen, on keho ristiriidassa viestin kanssa. Tunnistin Mäenpään esimerkeistä, että jotain niistä tulee arjessa itsekin tahattomasti käytettyä. Tuntosarvia tarvitaan, sillä nämä asiat eivät tule selkärangasta, vaan ne täytyy opetella ottamaan käyttöön”, Pietilä kuvailee.

Yksi koulutuksesta jäänyt oppi on, että sanaton viestintä toimii aina voimakkaammin kuin sanallinen. Vaikka ihmisellä olisi fiksua kerrottavaa, mutta keho toimii viestin kanssa ristiriidassa, kuuntelee vastapuoli kehon kertomaa.

”Mäenpään konkreettinen tapa kouluttaa oli hauska ja havainnollistava. Hän näytteli aina itse ilmeet, asennot ja eleet. Pitäisi itsekin harjoitella peilin ääressä, että tajuaisi paremmin, millaista se oma kehollinen viestintä onkaan”, Hägerström suunnittelee.

Projektipäällikköys ei ole asema, vaan se on asenne

Työntekijöiltä saadun palautteen mukaan vuorovaikutuskoulutus oli hyvä ja tarpeellinen. Jokainen sai vinkkejä oman viestintänsä kehittämiseen. Mutta miten olennaisessa osassa vuorovaikutustaidot ovat esimerkiksi projektipäälliköiden arjessa?

”Korostan aina, että projektipäällikköys ei ole asema, vaan se on asenne. IT-maailmassa pärjää ihminen, joka on kiinnostunut asiakkaansa ongelmista, niiden parantamisesta ja ratkaisujen eteenpäin viemisestä. Ihminen, jonka tavoitteena on helpottaa asiakkaansa elämää. En tarkoita pelkästään IT-järjestelmän toimivuutta ja koodia, vaan kokonaisvaltaista huolehtimista asiakkaan ja projektin omistajan mielenrauhasta”, Pietilä kuvailee.

”Tällä alalla pärjää ihminen, joka on valmis oppimaan ja haastamaan itseään asioiden edessä. Avoimuus, nöyryys ja joustavuus auttavat paljon”, Hägerström lisää.

Project-IT panostaa henkilöstöönsä

Project-IT:n tärkein arvo ja panostuksen kohde on oman henkilöstön osaaminen ja sen kehittäminen. Siksi henkilöstön koulutukseen, hyvinvointiin ja viihtyvyyteen ollaan valmiita satsaamaan.

”Syksyllä 2018 olemme porukalla tutustuneet erilaisiin urheilulajeihin, kuten sulkapalloon, padeliin ja muihin pallopeleihin. Koulutuspäivän jälkeen jokainen sai valita itselleen sopivan lajin, ja meikäläisiä näkyikin kuntosalilla, uima-altaassa, lenkkipoluilla ja mailan varressa pallopelikentällä”, Hägerström luettelee.

”Kaikki eivät ole liikunnan perään, joten keväällä mennään porukalla teatteriin, leffaan tai osallistutaan johonkin muuhun kulttuuririentoon”, Pietilä lupaa.

Yhteisten liikunta- ja kulttuurikokoontumisten lisäksi Project-IT tarjoaa joka perjantai konsulteilleen aamukahvit, jolloin asiakkuuksissa työskentelevillä projektipäälliköillä ja arkkitehdeillä on mahdollisuus vaihtaa kuulumisia kahvikupin äärellä. Perinteinen kevätretki eurooppalaiseen kaupunkikohteeseen toteutuu jälleen keväällä 2019, jolloin lähdetään porukalla tutustumaan keväiseen Krakovaan.

Jaa artikkeli:

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.