Uratarinat

Yhdessä tekeminen on projektipäällikön työn suola

Tomi Ruuska on ollut Project-IT:llä marraskuusta 2017. Hän tutustui yritykseen alun perin rekrytointikonsultin yhteydenoton perusteella. ”Selvitin Project-IT:n taustoja, ja ensimmäiseksi mielenkiintoni herätti se, että yritys on keskittynyt vain ja ainoastaan ammattimaiseen projektijohtamiseen ja tarjoaa projektinhallinnan palveluja projektin koko elinkaarelle.

Huomioni kiinnittyi myös Project-IT:n osaavan oloisiin konsultteihin sekä isoihin ja mielenkiintoisiin asiakkuuksiin. Rekrytointiprosessin aikana itselleni vahvistui positiivinen työnantajakuva yrityksestä”, kertaa Ruuska työpaikan vaihtoa edeltävää aikaa.

Johtava konsultti Tomi Ruuska

Ruuska on toiminut yhden asiakkaan luona ensimmäisen puolen vuoden ajan, mutta jo tähän jaksoon on sisältynyt erikokoisia ja erityyppisiä finanssialan projektitoimituksia. Hän johtaa hyvin teknisiä infrapuolen projekteja, joilla on joko suora tai epäsuora vaikutus asiakkaille tarjottaviin liiketoimintakriittisiin palveluihin. Työtään hän kuvaa mielenkiintoiseksi, monipuoliseksi ja vaihtelevaksi.

”Työssäni saa ja pitää oppia uusia asioita, ja pidän sitä ehdottomasti yhtenä tämän tehtävän suolana”, sanoo Ruuska.

Projektipäällikön työssä korostuu ihmisten ja asioiden johtaminen

Tomi Ruuskan mielestä projektipäällikön työssä korostuu erityisesti sekä ihmisten että asioiden johtaminen.

”Henkilökohtaisesti pidän ihmisten johtamisesta ja työskentelystä osana tiimiä. On mahtavaa saada tiimiin hyvä sisäinen henki ja tekemisen meininki, jonka merkitys korostuu etenkin tiukoissa paikoissa. Asiantuntijoiden johtaminen voi toki olla ajoittain myös hieman haasteellista, koska on olemassa niin paljon erilaisia persoonia, näkökantoja ja osaamista, mutta vastaan kuitenkin tähän haasteeseen erittäin mielelläni. ”

Ruuskan kokemuksen mukaan projektityön mahdollisiksi haasteiksi muodostuvatkin monesti itse projektin ulkopuoliset tekijät. Projektihenkilöiden liian suuri työmäärä, kiire ja muut häiriötekijät, riittämätön organisaation tuki tai huolimattomasti nimetty projektitiimi voivat olla niitä tekijöitä, miksi asiat eivät suju toivotusti.

”Liputankin ensisijaisesti organisaation hyvän ihmisjohtamisen ja tervehenkisen ja osallistavan organisaatiokulttuurin puolesta, sillä ne muodostavat pohjan kaikelle tekemiselle. Tavoitteena on aina se, että lähdetään liikkeelle mahdollisimman avoimin kortein, tiimin jäsenet tietävät tavoitteensa ja että tiimille annetaan tarvittavat resurssit ja työrauha keskittyä itse tekemiseen”, hän selittää.

Hyvä projektipäällikkö saa pyörät pyörimään 

Ruuskan mukaan projektipäällikön työssä on tarpeen tietynlainen into ja rohkeus kohdata asiakas, auttaa ja selvittää heidän tarpeensa ja saada pyörät pyörimään kohti yhdessä sovittuja tavoitteita. Hän korostaa tässäkin kohtaa tiimityön tärkeyttä, sillä projektipäällikkö ei saa yksin aikaan juuri mitään. ”Avoimuudella, ennakoitavuudella, ennakkoluulottomalla asenteella ja selkeällä kommunikoinnilla pääsee hyvin matkaan”, hän toteaa.

Project-IT organisoi työntekijöilleen erilaisia mahdollisuuksia kokoontua, verkostoitua ja saada tukea oman talon väeltä. Joka kuukausi järjestetyissä tapaamisissa käydään läpi virallisempia asioita ja virkistymistapahtumissa vaihdetaan vapaalle vaikkapa kesäteatterista nauttien.

”Project-IT on aina taustalla valmiina tukemaan mitä tahansa haasteita tai kysymyksiä päivittäisessä työssä tuleekaan vastaan”, sanoo Ruuska.

Jos projektipäällikön työ kiinnostaa, niin Ruuska suosittelee ehdottomasti tutustumaan aiheeseen lisää. Hän kehottaa käärimään hihat mahdollisimman pian ja aloittamaan projekteissa työskentelyn, aluksi vaikka projektiryhmän yhtenä jäsenenä ilman projektinjohtovastuita.

”Kiinnostavat toimeksiannot, riittävän haastavat ja monipuoliset työtehtävät, mahdollisuus omaan kehittymiseen sekä tiimin kanssa yhdessä tekeminen ja tulosten aikaansaaminen ovat niitä tekijöitä, miksi tätä työtä haluaa ja jaksaa tehdä”, hän sanoo.

Jaa artikkeli:

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.