Uratarinat

Projektipäällikkö hallitsee kokonaisuudet ja pitää silmät aina tulevaisuudessa

Sampsa Laamanen on ollut Project-IT:llä vuodesta 2014. Hän kuuli yrityksestä alun perin entisen kollegansa kautta. Kuukauden päästä työhaastattelusta Project-IT sai projektin, jota Laamanen kutsuttiin johtamaan. ”Työnkuva vaikutti monipuoliselta ja itsenäiseltä, ja minuun vetosi se, että pystyn näyttämään asiakkaalle oman työni arvon konkreettisesti”, hän muistelee alkuaikoja.

Johtava konsultti Sampsa Laamanen

Nelivuotisen Project-IT -uransa aikana Laamanen on ollut tekemisissä pankki- ja vakuutusalan asiakkaiden kanssa. Hänellä on tällä hetkellä kolmas alan asiakas, ja meneillään oleva projekti on kestänyt 2,5 vuotta.

Laamasen mukaan hyvä projektipäällikkö hallitsee kokonaisuuden ja katsoo eteenpäin. Ammattitaitonsa ansiosta hänen eteensä ei tule yllätyksiä ja hän pystyy suunnittelemaan niin omaansa kuin toistenkin työtä ja viemään projekteja konkreettisesti eteenpäin.

Helikopteriperspektiivistä Laamanen kuvaa projektipäällikön työtä seuraavasti: ”Projektipäällikön täytyy elää tulevaisuudessa; projektien tavoitteet saattavat voivat olla vuosien päässä, mutta koko ajan on pidettävä huoli siitä, että ne ovat kirkkaana niin omassa kuin projektiryhmänkin päässä. Samalla projektia pitää viedä eteenpäin pienin askelin ja suunnitella työtä päivä, viikko ja kuukausi eteenpäin.”

Käytännön tasolla projektipäällikkö huolehtii tehtävien suunnittelusta, niiden toteutumisen seurannasta sekä tarvittaessa työnohjauksesta, jotta tarvittavat työt tulevat tehdyksi. Ruohonjuuritasolla työhön kuuluu myös palaverien järjestäminen ja johtaminen, raportointi ja eteen tulevien ongelmien ratkaisu.

Onnistumisen elämyksiä monimutkaisten asioiden selvittämisestä

Projektityössä on Laamasen mielestä parasta se, että saa auttaa asiakasta näyttämään entistäkin paremmalta tämän pomonsa silmissä. ”Pidän myös siitä, että saan usein pidettyä langoista kiinni työnohjauksellisten keinojen avulla. Lisäksi koen todellisia onnistumisen elämyksiä siitä, kun onnistun selvittämään aiemmin sotkuun menneitä asioita. Omalla osaamisalueellani eli projektinhallinnassa on itse asiassa helpompi loistaa asiakkaan silmissä, kun ei ole laumaa yhtä hyviä kollegoita nostamassa rimaa”, hän nauraa.

Laamasen mielestä on haastavinta johtaa projektia, jolla ei ole omistajaa eli joka ei kuulu kenenkään päättäjän pöydälle. ”Tällöin onnistumisen mahdollisuudet ovat nolla. Pyrinkin tunnistamaan kyseiset tapaukset aina ajoissa ja ottamaan asian puheeksi. Onneksi näitä tilanteita tulee vastaan harvoin”, hän kertoo. Laamanen ei koe projektipäällikön tehtävänkuvaa ”Lonely Riderin” työksi; hän sulautuu nopeasti osaksi asiakkaan tiimiä ja toimii kiinteästi yhtenä tiimijäsenenä.

Niin kuin kollegansa myös Laamanen kertoo Project-IT:ltä saatavasta avusta: ”Työhön saa tukea esimiehiltä ja kollegoilta aina kun sitä tarvitsee. Meillä on myös paljon tapahtumia ja aktiviteetteja sekä yrityksen että nykyisten että entisten kollegoiden järjestäminä.”

Laamanen kuuluu myös nykyisten ja entisten kollegojen vapaa-ajan WhatsApp -ryhmään. ”Project-IT on Projektiyhdistyksen jäsen, ja käyn yhdistyksen tilaisuuksissa muutaman kerran vuodessa tuulettamassa ajatteluani”, hän kertoo alan verkostoitumistavoista.

Jaa artikkeli:

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.