IT-ostamisen ABC

IT-ostamisen ABC, osa 4:
Putkiremontin uudistamisen opit IT-maailmaan

Viime päivinä media on kertonut kerrostalojen putkiremontit uudelleen suunnitelleesta rakennusyrityksestä. Toimitusjohtaja ihmetteli, miksi putkiremontti kestää Suomessa kolme kuukautta ja Saksassa kaksi viikkoa. Hän meni itse työmaalle kellottamaan ammattimiesten ajankäyttöä ja järkytyksekseen huomasi, että valmistelevat työvaiheet ja varsinkin odottelu vievät rakennusmiesten työajasta huomattavan osan.

Tilannetta korjattiin alkamalla toimittaa materiaalit ja työkalut oikeassa järjestyksessä suoraan työpisteelle, ei työmaan yhteisvarastoon. Työntekijöitä rohkaistiin ratkaisemaan ongelmia itse sen sijaan, että odottaisivat apua ja ratkaisuja työnjohdolta. Tätä kirjoittaessani on menossa ensimmäinen työmaa, jota optimoidaan aikataulun suhteen. Työn pitäisi valmistua parissa viikossa. Rakennusmaailman oppeja voidaan soveltaa myös IT-projekteihin.

Draivia johdolta

Rakennusyrityksen toimitusjohtajalla oli selkeä tavoite lyhentää remontin kestoa ja draivia laittaa itsensä peliin poistaakseen tavoitteensa tiellä olevia esteitä. Myös menestyvissä IT-projekteissa tavoitteisiin sitoutuneella johdolla on aina merkittävä rooli erilaisten esteiden poistajana.

Ammattitaito tehokäyttöön

Työn uudenlainen suunnittelu antoi urakan ammatti-ihmisille mahdollisuuden keskittyä omaan alueeseensa sen sijaan, että olisivat käyttäneet aikansa materiaalin hakemiseen ja työnjohdon odotteluun. Samoin menestyvissä IT-projekteissa projektipäällikkö suunnittelee työn siten, että asiantuntijoiden ammattitaito käytetään tehokkaasti, ilman luppoaikaa. Avainasioita tässä ovat työn aikataulutus, projektimateriaalin varastointi, tiedotus sekä palaverien ja työpajojen ohjaus.

Delegoinnilla tehokkuutta tekemiseen

Päätöksenteon delegointiin kannattaa kiinnittää huomiota myös IT-projekteissa. Johdon pitäisi valvoa, että aikataulu, kustannukset ja projektin sisältö pysyvät ylätasolla suunnitelman mukaisina. Työn järjestely aikataulun sisällä, kustannusten jako budjetin sisällä ja sisällön suunnittelu vaatimusten mukaisesti pitäisi jättää projektiryhmän vastuulle. Näin saadaan projekti etenemään jouhevasti ja nopeasti.

Nähtäväksi jää, tuottaako aikataulun optimointi myös kustannussäästöjä rakennusalalla. IT-projekteissa näin on varmasti, koska kehityksen hyödyt saadaan käyttöön nopeammin ja toisaalta toteutettava projekti ei ehdi hapantua liiketoimintaympäristön kehittyessä.

Lue lisää putkiremontin aikatauluttamisesta »

Ota yhteyttä, jos tarvitset apua projektisi ajankäytön tehostamisessa.

Sampsa Laamanen
sampsa.laamanen@project-it.fi

Jaa artikkeli:

Lataa IT-ostamisen ABC -opas!

Asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä kirjoitettu IT-ostamisen ABC pitää sisällään paljon käytännönläheisiä ohjeita IT-ostamiseen.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.